TUSAŞ Genel Müdür Yardımcısı Fahrettin Öztürk'ün kaleme aldığı Türk Havacılık Uzay Sanayii Yayınları’nın yeni kitabı "Havacılık Tarihinin Unutulmazları" raflardaki yerini aldı.
"Havacılık Tarihinin Unutulmazları"
Bu eser, havacılığın gelişim sürecinde dönüm noktalarına imza atan isimleri ve onların hikayelerini okuyucularla buluşturuyor. Kitapta, havacılık tarihinin en önemli isimlerinden; insanlık tarihinde ilk uçuş denemelerine cesaretle girişen Endülüs'ten vizyon sahibi bilim insanı ve mucidi Abbas Kasım İbn-i Firnas’tan Galata Kulesi’nden uçuş gerçekleştiren Hezarfen Ahmet Çelebi’ye, Türkiye'nin havacılık alanındaki ilk mühendis ve pilotlarından, Vecihi Hürkuş’tan sıcak hava balonunun mucitleri olarak tarihe geçen Montgolfier Kardeşler’e okuru kronolojik olarak bilgilendirmenin yanında başarıya giden girişimlerinin basamaklarını zihnimizde şekillendiriyor.
Prof. Dr. Fahrettin Öztürk tarafından kaleme alınan "Havacılık Tarihinin Unutulmazları," sadece havacılık meraklılarına değil, her yaş grubundan okuyucuya hitap eden bir eser. Kitap, Türk Havacılık Uzay Sanayii Shop ve kitabevlerinden temin edilebilecek.
Kitabı buradan satın alabilirsiniz: Havacılık Tarihinin Unutulmazları
Prof. Dr. Fahrettin Öztürk kimdir?
Prof. Dr. Fahrettin Öztürk, TUSAŞ'da Genel Müdür Yardımcısı ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nde Makine Mühendisliği Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapıyor.
Öztürk, tüm derecelerini Makine Mühendisliği bölümünden almış olup 1992 yılında Konya Selçuk Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünü birincilikte bitirdi. Daha sonra 1996'da University of Pittsburgh, PA, ABD'den Yüksek Lisans ve 2002 yılında Rensselaer Polytechnic Institute, Troy, NY, ABD'den Doktora derecelerini aldı. Amerika’da bulunduğu süre içerisinde 3 yıl boyunca General Electric Araştırma Merkezi’nde çalıştı.
Fahrettin Öztürk, TUSAŞ'tan önce sırasıyla Rensselaer Polytechnic Institute (RPI), Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi (eski adıyla Niğde Üniversitesi) ve Khalifa Üniversitesi'nde (eski adıyla The Petroleum Institute (PI)) çalıştı. Öztürk’ün başlıca uzmanlık alanları; Sac Metal Şekillendirme, Malzeme İşlemleri ve Karakterizasyonları, Hafif Malzemeler, Termoplastik Kompozit Malzemeler, Eklemeli İmalat, Sürtünme Karıştırma Kaynağı ve Mekanik Giydirmeli Korozyona Dayanıklı Alaşımlı Borular üzerine yer alıyor. Çok sayıda Dergi Makalesi, Kitap, Kitap Bölümleri, Konferans Bildirileri yayınlamış olup aynı zamanda çeşitli konularda köşe yazıları da yazıyor.
Osman Saim Dinç'in yerine gelen Öztürk, TUSAŞ'taki görevine ek olarak TUSAŞ ve General Electric'in ortak şirketi TEI'de Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütecek.
TUSAŞ ile General Electric (GE) ortaklığında kurulan TEI, 1987 yılından bu yana önce motor imalatı, parça üretimi yaparken son yıllarda özgün motor tasarımları ile kendi ürün yelpazesini oluşturuyor. TEI’nin ortak olduğu şirket arasında Gür Metal Hassas Döküm San. ve Tic. A.Ş. (2018), Varzene Metal San. ve Tic. A.Ş. (2021) bulunuyor.
EĞİTİM
Doktora (1996 - 2002), Makina Mühendisliği, Rensselaer Polytechnic Institute, Troy, NY, USA.
Yüksek Lisans (1994 -1996), Makina Mühendisliği, University of Pittsburgh, Pittsburgh, PA, USA.
Lisans (1988 - 1992), Makina Mühendisliği, Selçuk Üniversitesi, Konya, TÜRKİYE. (Bölüm birincisi olarak bitirdi.)