Ulusal ve küresel savunma endüstrilerinin bağımsız ve tarafsız sesi, Defensehere.com, çok kısa bir süre içinde sektörün en önde gelen vitrinlerinden birine dönüşen Dünya Savunma Fuarı'nın (World Defense Show) Müşteri İlişkileri Şefi Amanda Stainer ile özel bir röportaj gerçekleştirdi.
Stainer, bir sonraki buluşması 4-8 Şubat 2024'de Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da gerçekleştirilecek olan fuara ilişkin önemli bilgiler verdi. Bütünüyle savunma endüstrisi odaklı bir fuar olan WDS, 2022 yılında, Suudi Arabistan'ın Askerî Endüstriler Genel Otoritesi GAMI tarafından kuruldu. Resmî verilere göre, WDS-2022, yani ilk buluşmanın başkent Riyad'daki dört günlük etkinliğinde 600'den fazla katılımcı ve 65 binden fazla ziyaretçi yer aldı. Yine, bu ilk buluşmada toplam 29.7 milyar Suudi Riyali (7.9 milyar Amerikan Doları) değerinde savunma anlaşmaları imzalandı.
Amanda Stainer, yeryüzündeki en yeni savunma ve güvenlik fuarlarından biri olmasına karşılık, Suudi Arabistan Krallığı'nın büyük ekonomik gücü ve etkili küresel bağlantıları sayesinde yalnızca iki yıl içinde bu alanın gözde buluşma noktalarından birine dönüşen WDS'in, standlarında kara, hava, deniz odaklı yeni savunma ve güvenlik çözümlerine yer vermesinin yanı sıra, önemli bir yenilik olarak uzay savunma sistemlerine de geniş ölçüde teşhir alanı açarak kendi kategorisinde fark yarattığını vurguladı.
Stainer, "Riyad'daki büyük buluşmada muhteşem bir sergi ortamı kuruluyor, zengin bir konferans programı gerçekleşiyor, ayrıca kara ve hava gösterileri yapılıyor. Bu fuar, her açıdan tam ve tatminkâr bir programa sahip. Sektörün irili ufaklı bütün paydaşlarını aramızda görmek istiyoruz" şeklindeki sözleriyle, gerek Türkiye, gerekse dünyanın dört bir köşesinden üretici ve potansiyel müşterileri Şubat-2024'de Riyad'da gerçekleştirilecek üçüncü organizasyona davet etti.
WDS'in 2030 vizyonu
Ekibimize ilginç bilgiler veren Stainer, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
"WDS, öncelikle Suudi Arabistan Krallığı'nın bir süredir gündemde olan 2030 vizyonuna odaklanıyor. Riyad yönetiminin 2030 vizyonu şöyle tanımlanabilir. Petrolün er ya geç tükeneceğinin farkında olan bu yönetim, ülkede faaliyet gösteren pek çok önemli iş kolunun, kurulacak yeni ortaklıklar sayesinde hızla geliştirilip 2030 yılına kadar en az yüzde 50 oranında Suudi sermayesi, Suudi bilgi birikimi ve Suudi el emeği içeren ulusal birer sektöre dönüşmesini arzuluyor. Bu, çok önemli bir proje... Krallık, 2030 hedefini dünyaya duyurup doğru ortakları bulmak için de yerelden küresele bir dizi etkili medya kuruluşuyla iş birliği yapma fırsatları arıyor. Bu buluşmaya katılanlar, yalnızca dünyanın farklı ırkları ve dinlerinden askerî ve siyasî liderlerle bir araya gelme fırsatı yakalamayacaklar. Ortam, aynı zamanda büyük ölçekli Suudileştirme Programı'nın bir yerlerine eklemlenerek Krallık ile çok daha fazla iş yapmak ve bu şekilde büyümek isteyenlere de son derece cazip imkânlar sunuyor. Öte yandan, teşhir alanlarında ise savunma ve güvenlik sektörlerinde geliştirilen en son teknolojileri görmeniz, bu büyüklükte ve iddiada bir organizasyon için kesinlikle sürpriz oluşturmayacaktır. Bilakis, odaklanılan endüstrilerde son olarak üretilmiş her ne ürün ve hizmet varsa, ilk kez WDS standlarında görücüye çıkması için uğraşıyoruz."
WDS-2024'de bizi ne gibi yenilikler bekliyor?
Stainer, WDS'in Şubat-2024'de ziyaretçi ve katılımcıları bekleyen kimi yeniliklerini de şöyle sıraladı:
"2024 buluşması için fuar alanı neredeyse yeni baştan inşâ ve organize ediliyor. Savunma ve güvenlik sektörünün yeni ürünlerini gözlemcilere en ışıltılı hâlleriyle sunabilmek için tasarlanmış, her yönüyle insan odaklı ve teknoloji dostu yepyeni bir tesiste bir araya geleceğiz. Üçüncü buluşmanın sürprizlerinden biri de 3 Numaralı Sergi Salonu'ndaki 'Uzay Arenası' adlı bölüm olacak. Gelecek yılki etkinlikte, uzay araştırmalarına, şimdiye kadar benzer kategorideki hiçbir fuarda görülmemiş düzeyde yer ayrılmış durumda. Suudi Arabistan Uzay Ajansı da buluşmada oldukça büyük bir stand ile temsil edilecek ve ajansın yetkilileri bir yandan Krallık'ın uzaya yönelik yoğun ilgisini vurgulayan sunumlar yaparken, diğer yandan da bu alanda işbirliği yapılabilecek yetkin şirket ve kurumların arayışında olunacak. Suudi yönetiminin 2030'a bakış konsepti bu bölümde de kendisini fazlasıyla hissettirecek. Üçüncü buluşmada ayrıca izleyicilerin kendilerini bu büyük gösterinin dışında değil de onun önemli bir parçası olarak görmelerini sağlayacak pek çok interaktif etkinlik planlanıyor."
WDS'in "Suudileştirme" gündemi
Suudi Arabistan yönetiminin 2030'a kadar ana hatlarını oturtmak üzere yürürlüğe koyduğu "Suudileştirme Programı"nın hem bu ülke, hem de yer aldığı bölge için çok önemli olduğunu vurgulayan Amanda Stainer, "Ben belki dünyanın en önde gelen Suudi Arabistan uzmanı olmayabilirim. Fakat, sürece baktığımda kendi bilgi birikimim ve geçmiş gözlemlerim ışığında gördüğüm manzara şu ki, kesinlikle hayâl kurmuyorlar, bu zorlu iddia için gerekli itici güce cidden sahipler. Fakat, bir başka gerçek daha var ki Suudiler bu hayâllerine ulaşabilmek için, kendi alanlarında yetkin kabul edilen küresel kuruluşlarla da ortaklıklar kurmak durumundalar. Teknoloji alanında dünyaya liderlik eden kişiler ve onların yönettiği uluslararası şirketlerin krallığa bu büyük sıçrama için yardımcı olmalarını, birlikte ve yakın çalışmalarını, bu hedefe ulaşmada birikimlerini onlarla paylaşmalarını istiyorlar. İşte, bu güçlü ulusallaşma, yerli ve millî bir endüstriyel zincire sahip olma arzusu da süreci dışarıdan izleyen yatırımcılar için muazzam fırsatlar doğuruyor. Potansiyel yatırımcılar ve çözüm ortakları, dört gün boyunca yoğun bir programa sahne olacak çok özel bir sergi tesisindeki böyle büyük bir buluşmada işte bu yüzden yer almalıdır. Fuara katılım taleplerinin daha şimdiden hem sayı, hem de nitelik açısından çok üst düzeyde olduğunu söyleyebilirim. Her iki ölçüte göre de dünyanın en önemli savunma ve güvenlik fuarlarına kafa tutar bir düzeye ulaşmış durumdayız. Ki bu da sadece 2022'den bugüne kadar geçen kısacık zamanda gerçekleşti."
İlk adımları atanlar için WDS'teki fırsatlar
Bu etkinliğin düzenlenmesinde en çok odaklandıkları noktanın, yenilikçi teknolojiler olduğunu ifade eden Stainer, "Pekiyi, yenilikçi teknolojiler nerede doğar? Tabiî ki üniversitelerde ve bilimsel araştırma-geliştirme merkezlerinde... Bu amaçla, WDS bünyesinde, araştırma-geliştirme merkezleri ve üniversitelerdeki parlak ve yaratıcı beyinleri saptamak üzere faaliyet gösterecek bir merkez kurduk. Bu merkez, yolun henüz başındaki genç araştırmacıların başvurularına açık, onları tanımak ve geliştirdikleri projeleri kendilerinden dinlemek için can atıyoruz. Adaylar burada sunumlarını yaptıktan sonra, konunun uzmanları savunulan projenin verimli ve sürdürülebilir olduğuna karar verirse, başvuru sahiplerine o yolda ilerlemeleri için pek çok destek sunulacak" sözlerine yer verdi
Türk şirketlerinin WDS'e katılımı
Stainer, Türkiye'nin WDS'deki temsil düzeyine ilişkin olarak da 2024'te gerçekleşecek etkinliğe Türk şirketlerinin ilgisinden çok memnun olduklarını belirterek, "Kayıtlarıma göre, daha şimdiden 22 büyük Türk savunma şirketi stand talebiyle başvurmuş. Ki önümüzdeki aylarda bu sayının daha da artacağına inanıyorum. Fuarda Türkiye'ye ayrılacak olan bölüm, mevcut hâliyle bile üçüncü buluşmanın en geniş ölçekli pavyonlarından biri olmaya aday… Üretken Türk dostlarımızın da bizimle birlikte bu gemide olmaları harika bir gelişme" şeklinde konuştu.
En iyi firmaları bu fuara çekeceklerini kaydeden Amanda Steiner, "Fark yarattığını düşündüğünüz en önemli özelliğiniz ne?" şeklindeki son sorumuza karşılık olarak da şu yorumu yaptı: "En büyük ayırt edici özelliğimiz, konseptimiz kapsamında yeryüzünde en yeni üretilmiş her ne ürün ya da hizmet varsa, onu mutlaka ilk burada sergilemeye çalışmamızdır. Bu fuar, ziyaretçilerine bir tür geleceğe yolculuk vaad ediyor. Etkinliklerin son günü ve dakikasına kadar katılımcı ve ziyaretçilerle etkileşim halindeyiz. Tesisin her köşesi, fuarı gezenlere apayrı bir sürpriz vaad ediyor. Geçen yılki buluşmanın sonunda, 122 dolayındaki alıcı, kendi ülkelerinde ya da dünyanın herhangi bir yerindeki başka bir savunma ve güvenlik fuarında görmedikleri ürünlerle ülkelerine döndüklerini belirtmişti. İşte amaç bu, biz de söz konusu sayıyı sürekli artırmaya çalışacağız. Yenilikleri ilk kez görücüye çıkartan fuar olma özelliğimizi iyice güçlendirmek adına, bu yıl katılımcılarla müzakereleri çok erken başlattık. Onlara ‘Durumunuz nedir, elinizde cidden yeni sayılabilecek neler var’ diye soruyoruz. Onlardan bu konuda aldığımız bilgiler ışığında da boşa zaman kaybetmek yerine öncelikle en yeni gelişmeleri incelemek isteyen potansiyel müşteriler için fuarın yenilikçi teknolojiler haritasını çıkartıyoruz. Bu haritayı elinde bulunduran ziyaretçiler, yeni ürün ve hizmetlerin sergilendiği bütün bölümlere nokta atışıyla kısa sürede ulaşabiliyor. İşte, büyük emekler ve bütçelerle oluşturulan bu gibi yenilikçi yaklaşımlarından dolayı, ben de WDS için 'savunma ve güvenlik sektörlerinin geleceği burada diyorum."