Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A’nın çalışmaları, TUSAŞ bünyesindeki Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi’nde (USET) devam ediyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türksat 6A’nın çalışmaları ile ilgili soruları yanıtladı.
Karaismailoğlu, Türksat 6A Milli Haberleşme Uydusu'nun sistem seviyesi test faaliyetlerinin başarılı bir şekilde devam ettiğini belirterek, "Bu testlerde uydunun fırlatma süreci ve uzay ortamı yerde oluşturularak koşullara dayanıklılığı test edilmektedir. 2022 Aralık itibarıyla sistem seviyesi testlerinden ilk işlevsel testler ve ısıl vakum testleri başarıyla tamamlanmıştır." dedi.
Projenin yerli imkânlarla en üst seviyede titizlikle yürütüldüğünü ifade eden Karaismailoğlu, "Türkiye, Türksat 6A'dan edindiği tecrübelerle bölgesindeki ülkeler için haberleşme uydusu üretim merkezi haline gelecek." diye konuştu.
Tasarımın doğrulanması amacıyla uydunun "mühendislik modeli"nin üretim, entegrasyon ve testlerinin Ağustos 2022'de tamamlandığını anlatan Karaismailoğlu, yörüngede görev yapacak "uçuş modeli"nde ise entegrasyon faaliyetlerinin büyük ölçüde tamamlandığını dile getirdi.
Türksat 6A bu yıl fırlatılacak
Karaismailoğlu, Türkiye'nin "ilk yerli haberleşme uydusu" unvanına sahip olacak Türksat 6A projesinin gereksinimler doğrultusunda ve proje takvimine göre süren faaliyetlerinin proje paydaşları ve ilgili kurumlarca yakından takip edildiğini belirtti ve Türksat 6A'nın SpaceX Falcon 9 roketiyle bu yıl fırlatılmasının hedeflendiğini bildirdi.
Türksat 6A
"Türksat 6A Milli Haberleşme Uydu Proje Sözleşmesi ve ek Protokolü", Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde, 2014 yılında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, TÜBİTAK ve TÜRKSAT arasında imzalandı ve proje resmi olarak başlatıldı.
Türkiye, Türksat 6A tamamlandığında, haberleşme uydusu üretebilen 10 ülkeden biri olacak.
2023'te yörüngedeki yerini alacak
Türksat A.Ş. için TÜBİTAK UZAY liderliğinde, TUSAŞ, ASELSAN ve CTech gibi şirketlerin katılımıyla geliştirilen TÜRKSAT 6A uydusu 2023 yılında yörüngedeki yerini alacak.
Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu olacak TURKSAT 6A’da TÜBİTAK UZAY’ın RASAT ve GÖKTÜRK-2 projelerindeki tecrübesinden yararlanıldı.
Uydu, 42 derece doğu boylamında yer sabit yörüngeye yerleştirilecek. TÜRKSAT 6A, Türkiye’nin yanı sıra Avrupa, Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Asya kıtasının büyük bir bölümündeki son kullanıcılara hizmet edecek.