Hindistan, ülkenin ticari bir uzay endüstrisi inşa etme çabalarında dikkate değer bir adım olarak geliştirilen ilk özel yapım roketi Vikram-S’yi bugün başarıyla fırlattı.
Uzay girişimi Skyroot tarafından geliştirilen 545 kilogramlık roket, Hindistan Uzay Ajansı’nın Chennai yakınlarındaki fırlatma sahasından fırlatıldı.
Ses hızının beş katı hıza sahip olan roket, 83 kilogramlık yükü 100 kilometre yükseklikteki bir mesafeye taşıyabiliyor.
Roketin fırlatılma anına ilişkin görüntülerde, uzay merkezinden kalktığı ve arkasında bir duman ve ateş bulutu bıraktığı görüldü.
Singapur devlet servet fonunun desteğiyle 2018 yılında kurulan Haydarabad merkezli Skyroot, Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu’nun (ISRO) fırlatma ve test tesislerini kullanmak için bir anlaşma imzalayan ilk uzay girişimi oldu.
Şirket, ilk lansman projesine yaklaşık 100 kişinin katıldığını bildirdi.
Roket, adını Hindistan uzay programının kurucusu olarak kabul edilen fizikçi ve astronom Vikram Sarabhai’den aldı.
Özel sektör uzay faaliyetlerini koordine eden Hindistan devlet kurumuna başkanlık eden Pawan Goenka, “Başlangıç olan Mission Prarambh'ın başarıyla tamamlandığını duyurmaktan mutluluk duyuyorum” dedi.
Pawan Chandana ve Bharath Daka tarafından başlatılan Skyroot, küçük uyduları fırlatmak için mevcut platformlara kıyasla geliştirme maliyetlerini yüzde 90'a kadar azaltma hedefi belirledi.
Bu maliyet tasarrufunu, kompozit malzemelerle 72 saatten daha kısa sürede monte edilebilen bir roket mimarisi kullanarak elde etmeyi umuyor. Gelecek yıldan itibaren uyduları teslim edebilecek fırlatmaları planlıyor.