SAVTEK 2022 Savunma Teknolojileri Kongresi Ortadoğu Üniversitesi (ODTÜ) Kültür Kongre Merkezi'nde sürüyor.
Kongre konuşmacılarından Savunma Sanayi Başkan Yardımcısı Mustafa Murat Şeker, yürütülen projelerde Millî Savunma Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Savunma Sanayi Başkanlığı arasında koordinasyon problemleri yaşanmaması için iş birliği protokolü imzaladıklarını belirterek, “Ortak Ar-Ge yürütme protokolü oluşturduk, sonraki çalışmalarımızı eşgüdüm içinde üç kurum birlikte yürüteceğiz. İlk toplantısını yaptık, inşallah ikinci toplantısını da önümüzdeki dönemde yapacağız. Ülkemizde yapılacak savunma sanayi ile ilgili Ar-Ge'lere daha bir hız ve daha bir ivme kazandıracak.” dedi.
“İnsan kaynağı çok önemli”
Teknoloji konuşulduğunda insan kaynağının yetiştirilmesinin ön planda tutulması gerektiğini söyleyen SSB Başkan Yardımcısı Mustafa Murat Şeker, “Neticede bütün bunların arkasında belli sayıda insan bu faaliyetleri yürütüyor. Bu faaliyetlerin neticesinde savunma sanayinde çalışan insan kaynağımızı, savunma sanayine çalışan akademisyen sayımızı, bazen firmalarımızda akademik çalışmalar oluyor ama biz misal firmalarda şunu söylüyoruz: Hocamız üniversitede kalsın. Orada yetişsin. Biz onu orada destekleyelim. Ama savunma sanayi ile ilgili konularla ilgili çalışsın. Yaptığı çalışmaları bilimsel çalışmalarını makalelerini bu alana yönlendirsin…” ifadelerini kullandı.
“Bu coğrafyada var olmak, güçlü bir silahlı kuvvetlerden geçiyor”
“Geleceğimiz güçlü olmak istiyorsak bu coğrafyada var olmak istiyorsak güçlü bir silahlı kuvvetlerden geçiyor.” diyen Mustafa Murat Şeker, sözlerini şu şekilde tamamladı:
“Silahlı kuvvetlerimizin güçlü olması için de bizim onu kendi sistemlerimizle desteklememiz gerekiyor. Kendi sistemlerimiz olmadığı zaman dışarıdan aldığımız yabancı sistemlerle ne kadar operasyon yapabiliriz, orası bir soru işareti. Ambargoları bir tarafa bırakıyorum ama onları ne kadar etkin kullanabileceğimiz de bir soru işareti. Ki son zamanlarda yaptığımız doğrudan ya da dolaylı olarak parçası olduğumuz bir takım operasyonlar bizlere bunu gösterdi. Sahada kendi milli yerli firmalarımızın geliştirdiği sistemleri çok daha rahat kullanabildiğimiz, sadece kullanmakla kalmadığımız aynı zamanda sahadan gelen geri bildirimleri çok hızlı sürede hayata geçirip düzeltmeleri yapıp tekrar sistemleri sahaya verdiğimiz bir süreç yaşadık. Bu çok önemli kazanım oldu bizim için. Hem savunma sanayi firmalarımızın geldiği yetkinliği ve seviyeyi göstermesi açısından hem de sahadaki elde ettiğimiz tecrübenin teknolojiye yansıtılması açısından bence çok önemli bir kazanım oldu. Bu da inşallah önümüzdeki dönemlerde de devam ederek ilerleyecektir diye düşünüyorum.”