ULAK Haberleşme, İstanbul’da düzenlenen SAHA EXPO 2024’te yerli haberleşme teknolojilerini tanıttı. ULAK Haberleşme Genel Müdürü Dr. Ruşen Kömürcü, Defensehere.com'a verdiği röportajda SAHA EXPO’da sergiledikleri çözümleri ve hedeflerini değerlendirdi.
Dr. Kömürcü, 5G teknolojisinin yerli ve milli çözümlerle geliştirilmesine önem verdiklerini belirterek, şunları söyledi:
"2017’den bu yana ASELSAN iştirakimiz olarak uçtan uca yerli ve milli haberleşme için çalışıyoruz. Burada da ülkemizin önümüzdeki yıllarda geçiş yapmaya hazırlandığı 5G teknolojisindeki milli çözümümüzü sergiliyoruz. 5G'nin en temel hedefi, daha hızlı geniş bant iletişimini sağlamak. Bilgi Teknolojileri Kurumu'ndan aldığımız özel izinle kapalı devre bir sistemde 1.2 gigabit hızlara ulaşabilen 5G yazılımlarımızı katılımcılara gösteriyoruz."
Kömürcü, fuardaki bir diğer tanıtımın, geniş bant iletişim ile kontrol edilen bir drone üzerinde gerçekleştiğini ifade ederek ekledi:
"Bunun dışında da yine fuarın katılımcısı olan bir drone şirketi Dasal'ın standında yer alan bir dronun kamerasını uzaktan 5G ile geniş bantla kontrol ediyoruz. Aslında kapalı bir alanda olmazsak dronu da bu şekilde kontrol etmek mümkün geniş bant teknolojileriyle. Hemen yan tarafta arkadaşımın gözündeki gözlükle iki yüz metre ötedeki stanttaki drone kamerasından gelen görüntüyü de görebilirsiniz."
Uçan network sistemi
ULAK Haberleşme'nin geliştirdiği inovatif teknolojilerin afet ve sınır ötesi operasyonlar gibi olağanüstü durumlar için de çözüm sunduğunu belirten Kömürcü, uçan bir network sistemi tanıttı: ". Bu konuda insansız aracına takılan ve acil durumlarda, afetlerde, sınır ötesi operasyonlarda iletişim ihtiyaçlarını karşılamak üzere hazırladığımız bir network çözümümüz var. 20 bin fitten 20 saat süreyle iki buçuk kilometrekare bir alana geniş bant hizmeti verebildiğimiz, insansız hava aracı Anka'nın kanadı için geliştirdiğimiz bir podumuzu da yine burada fuar katılımcılarına sergiliyoruz."
Uluslararası pazarsa büyüme hedefi
ULAK’ın hedef pazarlarına da değinen Kömürcü, "ULAK çözümlerine ihtiyaç duyan coğrafyalarda hedef pazarlarımız, özellikle Orta Asya'da ve Afrika'da bizim hali hazırda Sudan'da, Tacikistan'da ve Nijer'de devam eden çalışmalarımız var. Bunun dışında bu bölgelerde bu coğrafyalarda pazarımızı genişletmek, elimizdeki halihazırdaki teknolojileri buralara ihraç etmekle ilgili yoğun bir pazarlama ve fuar katılım faaliyetlerini sürdürüyoruz." dedi.