Türksat Genel Müdürü Atalay’dan bilgi güvenliğinde millî ürün ve çözüm çağrısı

Türksat Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, verinin ülkeler için en değerli hazine olduğunu ve bu nedenle bilgi güvenliğinin büyük öneme sahip olduğunu belirterek, “Bilgi güvenliğinin üç ayağı vardır. Mahremiyet, bütünlük ve erişilebilirlik. Hem erişilebilir olacaksınız hem bilgi bütünlüğünü sağlayacaksınız hem de bunları gerçekleştirirken, mahremiyeti ve gizliliği de sağlayacaksınız. Ancak başkasının silahı ile savaşa girilmez. Millî ve yerli ürün ve çözümler olmadan bilgi güvenliğini sağlayamazsınız. Bizim Türksat olarak yerli ve millî ürünler konusunda sorumluluklarımız var. Bu konuda kurumlarımızın yerli ve millî çözümlerle güvenliğini sağlayabiliriz. Kurumlarımız da yerli ve millî ürünleri ve çözümleri kullanmalı. Biz de Türksat olarak bu konuda her türlü desteği vermeye hazırız.” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde Bilgi Güvenliği Derneği tarafından düzenlenen 17’nci Uluslararası Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım ve Türksat Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Türksat Genel Müdürü Atalay, Haberleşmede Siber Dayanıklılık Paneli’nde yaptığı konuşmada bilgi güvenliğinin tüm insanlık için büyük öneme sahip olduğunu belirterek, “Tüm insanlık bu dijital dünyanın bir parçası. 4,5 milyar civarında insan internete bağlı. Yakın gelecekte dijital altyapıya bağlı nesne sayısı 50 milyara ulaşacak. Yeni bir evrenden, sanal evrenden bahsediyoruz. Bu evrende en büyük gücün bilgi olduğunu biliyoruz. Verilerden üretilen bilgiler de gelişmişliği etkileyen en önemli unsur.” diye konuştu.

Atalay, veri ve bilgi yapısının yapay zekâ ve algoritmalardan da etkilendiği ifade ederek, Türkiye’nin dijitalleşme noktasında bazı alanlarda önde olduğunun altını çizdi. Türkiye’nin özellikle bankacılık alanında dünyanın en önde gelen ülkelerinden biri olduğunu belirten Atalay, “Şu anda Türkiye, sağlıkta dijitalleşmede dünyada ilk 3 arasında. Bu alanda da her gün çok fazla sağlık verisi üretiliyor. Böyle birçok alanda veri üreten altyapımız var. Ancak bu verilerin kıymeti tam olarak anlaşılmadı. Bizim kültürümüze sosyal hayatınıza yönelik veriler kısıtlı. Bu nedenle bazı sonuçlar bizlere hitap etmiyor. Yapay zekâda da böyle riskler var.” ifadelerini kullandı.

-”Kendi Dostumuzu, Düşmanımızı Kendimiz Belirlemeliyiz”

Türksat Genel Müdürü Atalay, bilgi güvenliğinin silahlı kuvvetler güvenliği gibi önemli bir konu olduğunun da altını çizerek, “Örneğin Silahlı Kuvvetlerde bazı sistemler var. IFF dediğimiz düşman tanımlama sistemleri. Geçmişte bu sistemler dışarıdan alındığı için sizin dostunuzu, düşmanınızı başkaları belirliyordu. Bu sistemleri yerli ve millî olarak üreterek artık kendimiz belirliyoruz. Bu nedenle dijital dünyada ve siber alanda kendi silahlarımızı, kendi millî ürünlerimizi üretmeli ve geliştirmeliyiz. Yani verileri kendimiz toplamalı ve bunları kendiniz korumalıyız.” dedi.

-Bilgi Güvenliğinin Üç Ayağı

Genel Müdür Atalay, bilgi güvenliğinin üç ayağı olduğunu ifade ederek, “Mahremiyet, bütünlük ve erişilebilirlik… Güvenliği sağlamak için fişi çektim olmaz. Hem erişilebilir olacaksınız hem bilgi bütünlüğünü sağlayacaksınız hem de bunlar gerçekleştirirken mahremiyeti ve gizliliği de sağlayacaksınız. Ancak başkasının silahı ile savaşa girilmez. Millî ve yerli ürün ve çözümler olmadan bilgi güvenliğini sağlayamazsınız.” diye konuştu.

-“Yerli ve Millî Ürünlerimizle Kurumları Koruyabiliriz”

Atalay, verinin “en büyük hazine” olduğunu da altını çizerek, bu nedenle veriyi korurken yerli ve millî ürünlerin, çözümlerin esas olduğunu vurguladı. Bilişim sektörü temsilcilerine seslenen Atalay, “Her türlü verimize dışarıdan müdahale tek bir algoritma ile gerçekleştirilebilir. Bu nedenle kendi millî ürünlerimizi üretmeliyiz. Sizlerin de yerli ve millî çözümleri kullanması gerekiyor. Bizler yerli ürünleri kullanmazsak, eğitmezsek, geliştirmezsek olmaz. Türksat olarak bizim de bu konuda sorumluluklarımız var. Bu konuda kurumlarımızın yerli ve millî çözümlerle güvenliğini sağlayabiliriz. Kurumlarımız da yerli ve millî ürünleri ve çözümleri kullanmalı. Biz de Türksat olarak bu konuda her türlü desteği vermeye hazırız.” diyerek sözlerini bitirdi.

Konferansın Dijital Hizmetlerde Siber Güvenlik ve Kimlik doğrulama Paneli’nde de Türksat Siber Güvenlik Yönetimi Direktörü Mehmet Ali Erkul konuşma yaparak, Türksat’ın siber güvenlik alanındaki yerli ve millî çözümlerine yönelik bilgilendirmede bulundu.

Yorum yapın