Dünyanın en iyi dron pilotları TEKNOFEST Adana'da yarıştı

Türkiye’nin Milli Teknoloji Hamlesi’ne güç veren STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ., dünyanın en iyi drone pilotlarını, TEKNOFEST Adana’da buluşturdu. TEKNOFEST kapsamında, STM’nin 6 yıldır yürütücülüğünü üstlendiği World Drone Cup (WDC) heyecanı Adana Şakirpaşa Havalimanı’nda yaşandı.

Taktik mini İHA üretiminde Türkiye’de ve dünyada öncü platformlar geliştiren STM’nin düzenlediği, World Drone Cup-2024, Japonya’dan Brezilya’ya Ukrayna’dan Amerika’ya kadar 32 farklı ülkeden 32 sporcunun mücadelesine sahne oldu. TEKNOFEST’in en büyük uluslararası yarışması olan WDC’de pilotlar özel olarak hazırlanan zorlu parkurlarda, tasarım ve montajlarını kendilerinin yaptığı drone’larla mücadele etti. Kendi ülkelerindeki yarışmalarda birinci olan drone pilotları, Adana’da kozlarını paylaştı.

En Hızlı Drone Pilotu Japonya’dan

4 Ekim’de pist başı yapan dünyanın en iyi drone pilotları, ilk günü parkuru tanıma ve deneme uçuşları ile tamamladı. İkinci gün yapılan sıralama turlarının ardından büyük final heyecanı yaşandı. World Drone Cup’ın bu yılki şampiyonu, Japonya’dan Yuki Hashimoto oldu. İkinciliği Liechtenstein’dan Marvin Schapper, üçüncülüğü ise Çin Halk Cumhuriyeti’nden Chun Yan Kwan paylaştı. WDC’de, birinci 100 bin TL, ikinci 80 bin TL ve üçüncü 60 bin TL para ödülünün sahibi oldu.

Dünya Drone Şampiyonası’nda Türkiye’yi temsil eden yarışmacı ise, Teknofest Drone Şampiyonası’nda (TDŞ) belli oldu. 2-3 Ekim’deki TDŞ finalinde 16 Türk yarışmacı sahne aldı ve birinci Nazım Tüzün oldu.

Türkiye’yi WDC’de temsil eden Nazım Tüzün sıralamada 15. geldi. TDŞ’de dereceye girenlere de toplamda 120 bin TL para ödülü ve malzeme desteği sağlandı. Yarışmacılar arasında bu yıl dikkat çeken bir isim de 9 yaşındaki Tayland’lı Woravit Subsri’ydi. WDC’nin en genç drone pilotu olan Subrsri, zorlu mücadelede 21. oldu.

Bakanlardan FPV Drone Deneyimi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kaçır, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, TEKNOFEST Yönetim Kurulu ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar ve çok sayıda üst düzey heyet, World Drone Cup’ta nefes kesen mücadeleyi yerinden takip etti. Drone pilotlarını tebrik eden ziyaretçiler, saatte 260 km hıza ulaşabilen drone’ları deneyimlemek için pilot koltuklarına geçti ve uçuşları FPV drone gözlüğünden izledi.

Adanalılar Milli Teknolojilerle Buluştu

STM, TEKNOFEST 2024’te milli mühendislik gücüyle geliştirdiği savaş gemilerini ve taktik mini İHA sistemlerini gençlerle buluşturdu. STM standında minikler de hayallerindeki gemi, denizaltı, uçak ve İHA’ları kağıda dökerek ve dijital uzay alanında gerçeğe dönüşmesini izledi. STM standında özel olarak oluşturulan siber güvenlik odasında gençler, hazırlanan zorlu sorular ve görevleri yerine getirerek, siber güvenlik dünyasına giriş yaptı. STM standını ziyaret eden öğrenciler ise yetkinlik dijital anketi aracılığıyla, savunma sanayiinde ve STM’de hangi mühendislik alanında çalışabileceğini öğrendi.

Dünyanın en iyi dron pilotları TEKNOFEST Adana'da yarıştı

Yorum yapın