Titra Teknoloji, İGEF’te modern insansız hava araçlarıyla öne çıktı

Türkiye’de iç güvenlik ekipmanlarına yönelik ilk ve tek organizasyon olma özelliğini taşıyan İGEF (İç Güvenlik Ekipmanları Fuarı) iç güvenlik sektöründeki en yeni ekipmanların ve teknolojilerin sergilendiği, profesyonellerin bir araya geldiği bir fuar oldu.

Fuarda bilişim ve güvenlik sektörlerinden alıcı ve tedarikçi firmalar, savunma sanayii firmaları ve kamu kurumları bir araya geldi.

Modern savaş alanında faaliyet gösteren Türk savunma sanayii firmalarından Titra Teknoloji de bu önemli etkinlikte yerini alarak çözümlerini sergiledi.

Fuarda Titra Teknoloji İş Geliştirme Müdürü İbrahim Adıyaman, DefenseHere.com’a çalışmaları ve faaliyetleri alanları hakkında açıklamalarda bulundu.

Adıyaman açıklamalarına şu ifadelere yer verdi:

“İnsansız hava araçlarımızdan insansız helikopterimizi Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine yaklaşık iki yıl önce soktuk. Aktif bir şekilde operasyonel bölgelerde kullanılmaktadır. Sadece askeri açıdan bakmamak da lazım, buna sivil amaçlı da bakmak lazım. Örneğin 2021 Manavgat orman yangınlarında da bizim helikopterimiz keşif gözetleme amaçlı kullanıldı. Başka yurt içi kurumlarımızla görüşmelerimiz devam etmekte. Özellikle afet dönemlerinde, afetin olduğu bölgelerde, tamamen sistemlerin çöktüğü, iletişimin tamamen koptuğu noktalarda helikopterimiz röle sistemiyle görebilmektedir. Çünkü tam bir dolu yakıt tankıyla yaklaşık dokuz saat havada kalabilen bir sistemden bahsediyoruz ve sadece bir gimbal kamera entegrasyonu ile uçuş yaptırmaya kalksanız 850 kilometre mesafe katedebilen bir helikopterden bahsediyoruz. Dolayısıyla hem sivil amaçlı baktığımız zaman hem de askeri amaçlı güneydoğuda operasyon bölgelerinden tutun orman yangınlarına, deprem bölgelerine kadar birçok noktada insansız helikopterimiz taşımacılık amacıyla kullanılmaktadır.

Kamikaze dronumuz, kamikaze uçağımız -herkes farklı isimlendiriliyor- ismine biz Deli diyoruz. 4-5 faz farklı konfigürasyonlar denenmiş olan, en son aşamada burun kısmına kamera entegrasyonu yaptığımız, gece gündüz operasyon yapılabilecek, tam otonom uçuş yapabilen, aynı anda 21 kamikaze uçağın tek bir yer kontrol istasyonuyla yönlendirilmesiyle uçuş yapabilen bir hava aracından bahsediyoruz. Bu 21 araç aynı anda farklı farklı lokasyonları seçerek aynı anda saldırıya, taarruza geçebiliyor. Tamamen uçuş öncesi preflight dediğimiz dönemde yaptığınız bilgilerle, girişlerle, sisteme yaptığınız girişlerle alakalı tabii ki.

Alpin’le alakalı, insansız helikopterimizle alakalı şunu söyleyebilirim: Sadece Kara Kuvvetleri’nde değil, aynı zamanda Jandarma kuvvetleriyle de görüşmelerimiz devam ediyor. Aynı zamanda Deniz Kuvvetleri’yle de gemiye otonom bir şekilde iniş kalkış yapan GİHA dediğimiz sistem üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Zaten son fuarda sizler de biliyorsunuz Airbus firmasıyla deck finder sözleşmesi imzaladık. Bunun amacı güverteye hareketli deniz platformlarına otonom bir şekilde hava aracımızın iniş kalkış yapmasını sağlamaktı.”

Titra Teknoloji, İGEF’te modern insansız hava araçlarıyla öne çıktı

Yorum yapın