MARLİN’den KUZGUN füzesiyle balistik test atışı başarıyla gerçekleştirildi

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda ASELSAN ve Sefine Tersanesi iş birliğinde yerli ve milli olarak geliştirilen MARLIN silahlı insansız deniz aracından (SİDA), KUZGUN seyir füzesiyle balistik test atışı başarıyla gerçekleştirildi.

Test atışına ilişkin görüntüler Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün tarafından paylaşıldı.

Görgün paylaşımında, “Türk savunma sanayii, milli hedefler doğrultusunda güçlenerek, teknolojik bağımsızlık yolunda emin adımlarla ilerliyor!  MARLIN (ASUW) insansız deniz aracımızdan KUZGUN (KY) seyir füzesiyle gerçekleştirilen balistik test atışı, teknoloji ve savunma alanında ulaştığımız kabiliyetlerinin en somut örneklerinden biri. Bu kritik başarı, yerli ve milli projelerle sahada oyun değiştiren teknolojiler ürettiğimizi açıkça ortaya koyuyor. Dünyada eşi benzeri olmayan bu yetenekle, Türkiye savunma sanayiindeki yetkinliklerini artırarak, teknoloji üreten bir güç haline geldiğini bir kez daha ispat etti. ASELSAN, SEFİNE Tersanesi ve TÜBİTAK SAGE'nin iş birliğiyle elde edilen bu başarı, yalnızca bir kilometre taşı! Milletimizin güvenliği ve bağımsızlığı için hep birlikte çalışarak daha büyük hedeflere emin adımlarla yürüyoruz. Türkiye’nin adını, savunma teknolojilerinde öncü ülkeler arasına altın harflerle yazdırmak için durmadan, yorulmadan çalışıyoruz. Bu başarıda emeği geçen tüm mühendislerimize ve uzmanlarımıza sonsuz teşekkürler. Birlikte başardık, birlikte güçlüyüz!” ifadelerini kullandı.

MARLIN’in üzerinde ASELSAN tarafından geliştirilen keşif gözetleme sistemleri, geliştirilmiş görev yönetim sistemleri, hafif silah sistemleri ve gelişmiş algoritmaları içeren seyir otonomi sistemleri yer alıyor.

ASELSAN, MARLIN projesinde elektronik harp sisteminin yanı sıra uzaktan kumandalı hafif silah sistemi, keşif ve gözetleme sistemleri gibi birçok farklı sistemleri de insansız deniz aracına entegre etti. Ayrıca otonomi kabiliyetlerini yerine getiren alt sistemler de yine ASELSAN tarafından geliştirildi.

MARLİN SİDA Eylül 2022 tarihinde Portekiz’de katıldığı REP(MUS)22 ve DYMS22 NATO Tatbikatında üzerinde yer alan ED/ET sistemi ile dünyada üzerinde elektronik harp sistemi bulunan ilk insansız suüstü aracı olarak görev aldı ve NATO’da Türkiye’yi başarıyla temsil etti. MARLIN, NATO tatbikatında icra edilen görevlerde gelişmiş tespit yetenekleri, kesintisiz haberleşme sistemi ve ağır deniz şartlarında çalışabilme yetenekleriyle öne çıktı.

MARLİN, 19 Ocak 2024'te Türk Deniz Kuvvetleri'ne teslim edildi.

MARLİN’den KUZGUN füzesiyle balistik test atışı başarıyla gerçekleştirildi

Yorum yapın