CANiK, MSPO 2024’ten yeni ihracat hedefleriyle döndü

Orta ve Doğu Avrupa’nın en büyük askeri fuarlarından MSPO Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı’na katılan CANiK, MSPO 2024’ten yeni ihracat hedefleriyle döndü.

Fuarda başarılı bir sergiyi tamamlayan CANiK, ayarlanabilir ateşleme hızlarına sahip dünyanın en düşük geri tepmeli 30x113 mm topu olan VENOM LR de dahil olmak üzere en son yeniliklerini tanıttı. UNIROBOTICS ve AEI Systems'ın teknolojileri de ziyaretçilerle buluştu.

CANİK İş Geliştirme ve Kurumsal İletişim Müdürü Gençay Gençer, MSPO 2024’te Defensehere.com’a fuarı değerlendirdi.

Polonyalı askeri mercilere birçok tekliflerinin olduğunu ve tedariklerinin bulunduğunu söyleyen Gençer, değerlendirmelerinde şunları söyledi:

“Çok stratejik öneme haiz bir fuar. Doğu Avrupa'nın en büyük ve en eski fuarı. Şu an mevcut konumundan dolayı da hem Ukrayna'ya yakınlığı hem de Doğu Avrupa'da Rusya'ya sınır olan ülkelerin yakınlığından dolayı ciddi anlamda talep gören ve popüler bir fuar. Dördüncü senemiz bu sene bu fuarda. Bizim için sadece Polonya pazarı değil, tüm Doğu Avrupa pazarları çok ciddi stratejik öneme haiz pazarlar arasında yer alıyor. CANiK ve tüm grup şirketlerimizle beraber şu an fuarda yer alıyoruz. Grup şirketlerimizden olan CANiK haricinde UNIROBOTICS, AEI Systems, MECANiK şirketlerimizde bu fuarda, fuar alanımızda yer almakta. Tabii çok ciddi projeler bu bölgede yürütüyoruz. Özellikle demin de söylediğim gibi sadece Polonya üzerinde değil, Doğu Avrupa’nın tümü ve özellikle Ukrayna'da yürütmekte olduğumuz projeler var. Bu projelere gelecek olursak daha çok kara araçları, deniz araçları sistemlerinde entegrasyonlar ve bununla beraber de mevcut envanterlerinin yenilenmesiyle ilgili projeler yer alıyor. Bildiğiniz gibi Polonya bu sene savunma harcamasını 41 milyar dolar olarak açıkladı. Bu da yaklaşık gayrisafi milli hasılasının %4.2’sine denk geliyor. Çok ciddi bir artış yaptı. Bunun sebepleri arasında Ukrayna ve Rusya arasında uluslararası gerilimin devam etmesi var; önemli sebepler arasında. Ancak aldığımız duyumlar bu harcamaların önümüzdeki yıl, yani 2025’te de artacağı yönünde. Dolayısıyla bu bölgedeki Türk şirketlerin faaliyetlerinin bu sene olduğu gibi seneye de artarak devam edeceğini öngörüyoruz.

CANiK özelinde bizim Polonya'daki faaliyetlerimiz ikiye ayrılıyor: Savunma kanalında yürüttüğümüz faaliyetler ve sivil pazarda yürüttüğümüz faaliyetler. Sivil pazarda tabii çok daha önceki yıllardan beri bilinen bir markayız ve çok ciddi anlamda Polonya kullanıcılarının takip ettiği ve sevdiği ürünlerimiz mevcut. Savunma kanalına geldiğimizde ise şu an Polonya'nın Kara Kuvvetleri olsun, Deniz Kuvvetleri olsun, Özel Kuvvetleri olsun birçok proje için tekliflerimiz var ve birçok projede tedarikçi konumundayız. MSPO Fuarı'nda ürün gamımıza baktığımızda ise öne çıkan ürünlerimiz tabii ki 30 milimetre toplarımız ve ağır makineli tüfeklerimiz oluyor. Bildiğiniz gibi CANiK dünyanın en büyük ağı makineli tüfek, yani 12.7 x 99 mm ağır makineli tüfek üreticisidir. Yıllık kapasitemiz bildiğiniz gibi 6000’in üzerinde. Aynı zamanda 12.7 x 99 mm ağır makineli tüfeği üç versiyonda üretebilen dünyadaki tek marka ve firmayız. Şu an bulunduğumuz bölge de bu ürünün en ciddi satışının olduğu pazarlarımız arasında yer almakta. Yine envanterimize 2022 yılından itibaren giren 30x113 mm toplarımız bu fuarda çok iyi talep görmekte. 30x113 mm düşük geri tepmeli topumuz olan Venom LR hem düşük geri tepmesi hem de ayarlanabilir atış hızıyla tüm modern orduların şu an talep gösterdiği bir üründür. Bu ürünün konseptlerine baktığımızda, kullanım konseptlerine baktığımızda özellikle şu an en revaçta kullanım alanları, drone önleyici sistemler, insansız hava aracı önleyici sistemler ve beraberinde kara araçlarından kara araçlarına angajman, deniz aracından deniz aracına gibi birçok alanda kullanılabiliyor. Bunun en önemli sebebi hafif bir yapısının olması. Bu silah sistemini modüler olarak her türlü platforma entegre edebiliyor olmamız ciddi anlamda katkı sağlıyor. Venom LR, şu an dünyada hem hava hem deniz hem kara araçlarına entegre edilebilen tek orta kalibre toptur. Bu kapsamda da çok ciddi bir ihracat potansiyeli var ve biz de geçen sene olduğumuz gibi bu sene de ihracatımızı arttıracağız. Özellikle bu sene ihracatımızda bu ürünün etkisinin ciddi anlamda fazla olmasını bekliyoruz.”

CANiK, MSPO 2024’ten yeni ihracat hedefleriyle döndü

Yorum yapın