Japonya ve Norveç savunma işbirliğini güçlendirecek

Japonya ve Norveç Savunma Bakanları, iki ülke arasında savunma ekipmanları ve teknolojilerine yönelik işbirliğinin güçlendirilmesi yönünde mutabakata vardı.

Hint-Pasifik’te Çin’in artırdığı bölgesel nüfuzu ve Rusya-Ukrayna krizinin bölgeye etkileri karşısında Japonya hükümeti, NATO üyesi ülkelerle işbirliği çabalarını artırmayı hedefliyor.

Japon ulusal basınına göre, Japonya Savunma Bakanı Kihara Minoru, başkent Tokyo’yu ziyaret eden Norveçli mevkidaşı Bjorn Arild Gram ile görüşmesinde ikili ilişkileri ele aldı.

Norveç Savunma Bakanı Gram, ulusal savunma sanayisinin dayanıklılığını güçlendirmek istediklerini ve iki tarafın orduları arasında ortak tatbikat olasılığını değerlendireceklerini belirtti.

Gram, görüşmede, Oslo hükümeti olarak gelecek yıl ilk kez, Norveç donanmasına ait fırkateynin Hint-Pasifik bölgesine gönderilmesini planladıklarını dile getirdi.

Japon Bakan Kihara, görüşmede, “Rusya’nın batısı ve doğusundaki deniz ülkeleri, Norveç ve Japonya durumsal farkındalık ve stratejik çıkarları açısından ortak noktalara sahip.” dedi.

Kihara, NATO üyesi Norveç’in gelecek yıl ilk kez Hint-Pasifik bölgesine bir donanma firkateyni göndermesini memnuniyetle karşılayacaklarını aktardı.

Mutabakat

Savunma Bakanları, Tokyo ve Oslo hükümetleri arasında savunma ekipmanları ve teknolojilerine yönelik işbirliğinin güçlendirilmesi ve bu alandaki ortaklıkların ilerletilmesi konusunda mutabakat imzaladı.

Mutabakat kapsamında iki bakan, “statükonun güç kullanılarak ve baskıyla değiştirilmesine yönelik tek taraflı teşebbüslere karşı” iki ülke arası işbirliği yapılması taahhüdü verdi.
Resmi Kyodo ajansı, “Hint-Pasifik ile Avrupa güvenliğinin birbirinden ayrılamaz” olduğu bakış açısıyla Doğu Asya ülkesi Japonya’nın NATO ile işbirliği fırsatları aradığını aktardı.

Kaynak: AA

Yorum yapın