ASELSAN kuantum ekosisteminin oluşmasına katkı sağlayacak

Savunma Sanayii Başkanlığı bugün yaptığı açıklama ile  6 Ağustos 2024 tarihinde gerçekleştirilen Savunma Sanayii İcra Komitesi kararları doğrultusunda Türkiye Kuantum Teknolojileri Geliştirme Merkezi’nin kurulacağını duyurdu.

Merkezde kuantum teknolojilerinde ihtiyaç duyulan altyapıların kurulması, insan kaynağının yetiştirilmesi, yurt içi kuantum teknolojileri ekosisteminin ve teknolojik birikiminin geliştirilmesi, yurt içi kuantum teknolojilerinin odaklı olarak yürütülmesi, ulusal ve uluslararası iş birliklerinin artırılması faaliyetleri yürütülecek.

ASELSAN Türkiye Kuantum Teknolojileri Geliştirme Merkezi’yle ciddi teknolojiler kazanılacağını bildirerek "ASELSAN Kuantum Teknolojileri Araştırma Laboratuvarı KUANTAL'da, KOBİ'lerimizle, üniversitelerimizle ülkemizin vizyonuna en yüksek desteği vermeyi sürdüreceğiz." açıklamasını yaptı.

Kuantum Araştırma Laboratuvarı (KUANTAL) kuantum teknolojileri alanındaki çalışmaların yürütülmesi amacıyla 2022 yılında faaliyetlerine başladı.

2023 yılının başında KUANTAL’da ilk ışıma başarıyla gerçekleştirildi, sene sonunda ise ilk kuantum devreler üretildi.

KUANTAL’da yürütülecek projeler ile Türkiye’nin kuantum teknolojilerindeki bilgi birikimi ve teknoloji hazırlık seviyesi artırılarak ASELSAN üzerinden yerli ve milli sistemlere dönüştürülecek.

KUANTAL’ın deneysel yetenekleri ve araştırma olanaklarıyla dünyada sayılı araştırma laboratuvarının arasına girmesi, laboratuvarda yüksek etkili araştırma ve prototip geliştirme faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

ASELSAN ayrıca SSB himayelerinde, Kuantum Algılayıcılar üzerinde farklı üniversitelerle işbirliği yapıyor, kuantum bilgisayarlarla kuantum programlama ve hesaplama ile kuantum kriptografi konularında çalışmalar yürütüyor.

Yorum yapın