TİSAŞ, yurt içi pazara yeni ürünler sunmaya hazırlanıyor

İSTANBUL (DEFENSEHERE) - Savunma sanayii alanında Doğu Karadeniz'in en büyük üreticilerinden olan TİSAŞ, hafif silah ve savunma sanayii ürünleri konusunda NATO standartlarında üretim yapıyor.

Trabzon'daki Arsin Organize Sanayi Bölgesi'nde 1993'ten bu yana faaliyet gösteren TİSAŞ, ilk başlarda TSK'nın çeşitli birimlerine ve iç pazara silah üretirken, daha sonraki yıllarda yurt dışına açılarak silahların büyük kısmını ihraç etmeye başladı.

TİSAŞ Yurtiçi Pazarlama Müdürü Kadri Cemil Uyanık, DefenseHere.com'a TİSAŞ’ın faaliyetleri, üretimi yaptıkları ürünler ve yurt içi pazara yönelik faaliyetlerini anlattı:

“Firmamız 1993 yılında kuruldu ve hafif silah konusunda ilk faaliyete geçen firmalardan bir tanesidir, Doğu Karadeniz Kalkınma Projesi kapsamında. Dolayısıyla 1993 yılından beri seri üretim yapıyoruz. Pek çok ürünü ülkemize kazandırdık, katma değer ürettik ve pek çoğunu kazandıracağız, kazandırmaya da devam ediyoruz. Bu konuda en yenilikçi firmalardan biriyiz. Bizim zaten halihazırda üretmiş olduğumuz 1911 platformu ürünlerimiz var. Yüksek oranda ihracat yaptığımız yurt içi pazarda da satışını devam ettirdiğimiz ürünlerimiz var. Bunların yeni versiyonlarını, çift sıra ismiyle de bilinen ürünleri piyasaya sürmeye hazırlanıyoruz. Yaklaşık 1-2 ay içerisinde diye tahmin ediyorum, her şey yolunda, giderse yurt içi pazara sunmuş olacağız. Bunların ihracatı yılbaşından önce başladı. İhracatına devam ediyoruz. Aynı ürünleri yurt içi pazarla da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarıyla da buluşturuyoruz. Bunun hazırlığı içerisindeyiz.

Bununla birlikte uzun süreden beri beklenen bir başka ürünümüzün de yurt içi pazara sunumunu yapmak üzereyiz. O da PX 5.7 adlı ürünümüz. İsminden mütevellit kalibresi de 5.7 milimetredir Piyade tüfeği özelliklerine, gücüne kapasitesine sahip tabanca boyutunda bir silah hayal etmenizi rica ediyorum; işte bu gerçek oldu. Dünyada zaten bu ürünü yapan birkaç firma vardı. Biz de dördüncüsü olabildik ve halihazırda çok sınırlı sayıda bu kalibrede ve bu platformda bir ürün ortaya koyulabildi. TİSAŞ olarak biz bunu başardık. Yakın bir zamanda da vatandaşlarımızla buluşturacağız. Makine Kimya Enstitüsü kurumu üzerinden de satışını gerçekleştirebileceğiz.

Yurt dışında da özellikle Asya ülkelerinde bayağı ünlü olan bizim Zigana Sport dediğimiz ürünümüz de burada bizimle. Zigana serisinin farklı ürünleri de var. Burada sergileyemediğimiz -portföyümüz geniş çünkü- farklı ürünlerimiz de var.  Zigana serisinden bahsetmek isterim. Yine çok bilinen bir başka ürünümüz Zig 14’ten bahsetmek isterim. Zig 14’te, özellikli olan iki tabancasının da farklı bir şekilde altını çizmek istiyorum. Zigana Sport olarak bilinen ürünümüz, ciddi farklılıkları olan bir ürün. Poligonal namlu ile üretiliyor. Eğer yanlış bilmiyorsam Türkiye’de poligonal namlu ile seri üretilebilen tek ürün de bu. Konu hakkında malumat sahibi olanlar kesinlikle biliyordur poligonal namlunun sağladığı pek çok avantaj var. Bu avantajları sunan bir ürün üretiyoruz: Zig 14 Sport. Hem inox modelini, hem siyah modelini üretiyoruz.”

TİSAŞ, yurt içi pazara yeni ürünler sunmaya hazırlanıyor

Yorum yapın