MS Spektral elektro-optik ve ileri görüntüleme sistemleriyle yenilikçi çözümler sunuyor

MS Spektral, 2014 yılında Ankara Hacettepe Teknokent yerleşkesinde kuruldu. Elektro-optik alanında faaliyetlerini sürdürürken yeni bir faaliyet alanı oluşturarak X-Ray Tır/Konteyner Tarama Sistemleri üreticisi olan MS Spektral, elektro-optik ve ileri görüntüleme sistemleri üzerine yenilikçi çözümler sunmaya devam ediyor.

MS Spektral nitelikli ürünleri ile Türk havacılık ve savunma sanayisine hizmet verirken görüntü sistemleri ve görüntü işleme alanında küresel seviyede rekabet ediyor, özellikle tarım, askeri uygulamalar ve medikal görüntü işleme projelerinde popüler bir konu olan Hiperspektral Görüntüleme Sistemleri'nin yerli olarak tasarlanması ve üretilmesi üzerinde yoğun olarak çalışma yürütüyor.

MS Spektral Kurucusu ve Genel Müdürü Onur Haliloğlu, Malezya’da düzenlenen  Defence Services Asia (DSA) 2024 Fuarı'nda, çalışmalarına ve hedeflerine ilişkin DefenseHere.com’a açıklamalarda bulundu.

Elektro-optik ve ileri görüntüleme sistemleri tasarlayıp ürettiklerini söyleyen Haliloğlu ürünleri hakkında şunları söyledi:

“Ürün grubumuzu iki ana kısma ayırabiliriz. Bir taraftan X-ray cihazları yapıyoruz, X-ray tarama sistemleri yapıyoruz. Bir taraftan da elektro-optik sistemler, yani kameralar ve lensler tasarlayıp geliştiriyoruz. Genelde geliştirdiğimiz ürünler Türkiye'de muadili olmayan, ilk defa geliştirilen ürünler. Aynı zamanda hedefimiz de elektro-optik alanında dünyada sayılı şirketlerden bir tanesi olmak. (…)  Tırları, konteynerları, araçları gümrüklerde tarayan X-ray cihazları yapıyoruz. Bunu dünyada yapabilen beş altı firma var. Biz de bu firmalardan biriyiz. Türkiye'de de yerli olarak rakibimiz yok. Şu an Türkiye'deki gümrük sahalarında ürünlerimiz kullanılıyor. Yurt dışındaki iş fırsatlarını da kovalıyoruz. Malezya'da da bu konuda kovaladığımız bir fırsatımız var. Savunma Sanayi Başkanlığının bünyesinde Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğünün son kullanıcı olduğu MİLTAR projesi kapsamında farklı tipte tır konteyner araç X-ray tarama sistemleri geliştiriyoruz, üretiyoruz, teslim ediyoruz.”

Sistemlerinin Kapıkule, Habur, Öncüpınar, İzmir Alsancak Limanı, Adana Yumurtalık Limanı, Gürbulak gibi yerlerde kullanımda olduğunu söyleyen Haliloğlu Türkiye’nin ihracatına katkıda bulunmak istediklerini belirtti.

Halioğlu, tır/konteyner araç tarama x-ray sistemleri hakkında ise şu bilgileri verdi:

“Genelde tır/konteyner araç tarama x-ray sistemlerinin görüntü kalitesini belirleyen iki önemli parametresi var. Bir tanesi tel çözünürlüğü. Yani çok ince telleri görebilmek, tespit edebilmek. Biz muadil sistemlerden daha ince telleri görebiliyoruz. Bir diğeri de belli bir kalınlıktaki çeliğin arkasına penetre edebilmek. Bu da X-ray görüntüsünün kalitesini ortaya çıkarıyor. Biz yine muadil ürünlere göre daha fazla kalınlıktaki çeliğin arkasını görebiliyoruz, tespit edebiliyoruz. Bundan sonraki hedefimiz de tır/konteyner araç tarama X-ray sistemlerinde yapay zeka algoritmalarını da işin içine koyup otomatik tespit yeteneklerini arttırmak.”

Kamera ve lens ürünlerinin de olduğunu belirten Haliloğlu, TUSAŞ tarafından geliştirilen ANKA’ların farkındalık kameralarını, burun kameralarını yaptıklarını aktardı.

Haliloğlu, Malezya’da tanıttıkları bir diğer ürün olan lazer tespit kamerası ile ilgili olarak da “Lazer tespit kamerası gece ve gündüz herhangi bir aydınlatma yapmadan hem lazerin izini görmek hem de hedefi görmek için kullanılıyor. Yine dünyada farklı muadil sistemler var ama bu kadar etkin olan çok fazla sistem yok. O yüzden bu konuda da çok etkin bir ürün geliştirdiğimizi düşünüyorum.” dedi.

Kamera ve lens sistemlerini Amerika'ya ve Güney Kore'ye ihraç ettikleri bilgisini veren “Hedefimiz hem X-ray tarama sistemlerimizi, tır/konteyner tarama sistemlerimizi hem de elektro-optik ürünlerimizi yaygınlaştırarak Avrupa'da, Amerika'da, Asya'da dünyanın farklı ülkelerine ihraç edebilmek.” ifadelerini kullandı.

MS Spektral elektro-optik ve ileri görüntüleme sistemleriyle yenilikçi çözümler sunuyor

Yorum yapın